Sunday, 20 December 2009

ReSEpi

PUDING BERSUSU KOKTEL

Bahan-bahannya:-

60g agar-agar
8 cawan air
400g gula
3 biji putih telur
50g serbuk koko
1 camca teh kastard

Cara-cara membuat puding:-

1.  Masak agar-agar hingga mendidih dan cair. Masukkan 300g gula.
2.  Pukul putih telur dan 100g gula hingga kembang.
3.  Ambil sedikit agar-agar dan gaulkan dengan serbuk koko hingga larut. Kemudian, masukkan ke dalam agar-agar tanpa koko dan kacau hingga sebati.
4.  Masukkan pula putih telur dan kacau rata menggunakan api perlahan.
5.  Apabila putih telur larut dalam agar-agar, masukkan kastard yang dicampurkan sedikit air. Biarkan agar-agar itu mendidih.
6.  Akhir sekali, masukkan ke dalam acuan dan sejukkan.


Bahan bersusu koktel:-

1 tin buah-buahan campuran koktel
1 tin susu cair
3 tin air (gunakan sukatan tin susu)
200g gula pasir
3 biji kuning telur
3 camca teh kastard

Cara membuatnya:-

Masak dengan api yang perlahan.

1.  Tapis buah-buahan dan campurkan air buah itu bersama susu dan air. Masak hingga mendidih.
2.  Masukkan gula dan kacau hingga gula larut.
3.  Masukkan kuning telur dan kacau hingga larut.
4.  Campurkan kastard dengan sedikit air dan masukkan ke dalam susu.
5.  Akhir sekali sejukkan di dalam peti sejuk.




NASI BERIYANI UDANG

Hari ni masak nasi briyani udang. Saja nak tukar selera... salah satu sebab & malas nak masak lauk. Biasa la kan... dh habis idea nak masak lauk ape.. Rasa dia... mmm... mesti la sedap. Tengok la sapa yang masak..hehehe..

No comments:

Post a Comment